“Det er jo en drengedrøm for mig at køre tog. Jeg kan ikke forestille mig noget andet, hvor jeg finder mig så godt tilpas.”
Arbejdet som lokomotivfører:
Næsten halvdelen af alle Lokaltogs medarbejdere er lokomotivførere og rigtig mange synes, de har jobbet med den bedste udsigt. En af dem er Hans K. Nielsen, der sidder på første række med direkte udsyn til eksempelvis efterårets smukke farver: ”Du er er tæt på naturen, de varierende landskaber og årstiderne. Du hilser på vinterpendlerne og til foråret, springer alt ud. Så kører vi i grønne tunneller i skoven. Om sommeren møder du turister og feriefolk.”
Som lokomotivfører skal du have en vis teknisk forståelse, skulle der opstå udfordringer undervejs. Og det er afgørende at kunne holde planen og yde gode kundeservice samtidig, som Hans forklarer: ”Det har stor betydning for kunderne, at man hjælper. Det er ikke altid man kan, for man skal overholde køreplanen. Men folk bliver glade for at få information – særligt hvis man holder stille og venter på signal.”
Hans oplever som mange af kollegerne stor arbejdsglæde med den frihed, som arbejdet giver: ”Man har sin egen maskine og kører afsted. Og de skiftende arbejdstider giver tid til andre ting derhjemme eller egne projekter. Nogle foretrækker at køre faste ture, som ligger fast et år frem. Andre kan lide at være afløsere og køre på flere strækninger. De kender planen på månedsbasis.”
Også det kollegiale spiller en stor rolle. Det ligger i jobbet, at man arbejder mest alene, men alligevel synes Hans, at lokomotivførerne snakker godt sammen: ”Folk er gode til at spørge, hvis der har været noget. Det kan være en cyklist der lige smuttede over sporet. Har du det godt nok? Har du brug for at snakket med nogen? Vi passer på hinanden. Og ledelsen er ikke så langt væk. De er flinke til at komme ind og hilse på.”
Noget af det, der overraskede Hans, da han blev ansat i Lokaltog, er fællesskabet til trods for, at kollegerne er i alle aldre og har vidt forskellige baggrunde. Nogle har været mekanikere eller håndværkere, andre har været lærere, ledere eller haft egen virksomhed:
”Jeg gik ind i arbejdet, fordi jeg er teknik- og toginteresseret, men vi har et utrolig godt sammenhold med dem, vi arbejder sammen med. Vi er på fornavn, også med dem på driftscentralen, der ligger lige inde ved siden af vores rum. Der er også tæt forbindelse med dem på værkstedet. Man kan lige vende, hvad der var med toget. Det kom bag på mig, at det fylder så meget. Det gør det sjovere at gå på arbejde.”
Hans forklarer, at han tydeligt mærker, at man som lokomotivfører er en del af et større maskineri, der skal fungere: "En god dag er, hvor vi alle får det hele til at gå op. Driftscentralen giver os signalerne til at køre til tiden. Mekanikeren kommer lige og retter en fejl, mens man har opholdstid." Og som Hans slutter: ”Det er jo en drengedrøm for mig at køre tog. Jeg kan ikke forestille mig noget andet, hvor jeg finder mig så godt tilpas.”
Uddannelsen til lokomotivfører varer cirka 10 måneder og veksler mellem teoretisk uddannelse og kørepraktik. Praktikperioderne foregår både ved Lokaltog og andre operatører.
For at blive lokomotivfører skal du:
Er du med på holdet næste gang, vi skal uddanne nye lokomotivførere?
Brænder du for at levere tog til tiden og god service til kunderne? Vil du være med til at gøre os endnu bedre, og deler du vores værdier? Så tjek om der er en ledig stilling for dig eller læs, hvordan du sender os en uopfordret ansøgning.