"Vi ved, hvornår det er alvor. Så slår vi over i radiosprog. Det ligger helt på rygraden."
Ann-Sophie Starup
Trafikleder
Arbejdet som trafikleder:
Lokaltogs to driftscentraler sover aldrig. Her har trafiklederne døgnet rundt ansvaret for, at der er tog og lokomotivførere, og at trafikken kører. Som trafikleder sikrer du, at sporene er frie, og styrer signalerne. Og er der forsinkelser, sørger du for, at passagerer, trafikradio og Rejseplanen får information. Du bestiller også togbus og taxa, hvis der er brug for det. Så når trafikledere sidder afslappet tilbagelænet, er det et godt tegn. For så glider trafikken fredfyldt og rettidig.
Det syn skal man dog ikke lade sig narre af. Med et fingerknips kan alt være forandret, og så skal der gribes resolut og kompetent ind. Du skal handle og prioritere instinktivt. Hvis der på enkeltsporede strækninger som Lokaltogs eksempelvis holder et strandet tog mellem to stationer, opstår der en prop, som hurtigt forsinker de efterfølgende tog i begge retninger. Så du tjekker skærme og oversigter. Samtidigt skal du måske også tale med lokomotivfører, værksted og infrastruktur. Først skal flere forsinkelser afværges, og årsagen til problemet findes. Så skal problemet løses, og forsinkelser indhentes.
Ann-Sophie Starup er trafikleder i Lokaltog og vant til at bevare overblikket og prioritere opgaverne i en presset situation:
”Vi er selv herre over at opnå rettidighed. Vi har ansvaret og sender ikke et problem videre. Så vi forlægger en krydsning eller vurderer, om der skal aflyses eller delaflyses. Det er en afvejning af, hvor mange passagerer, der bliver påvirket,” forklarer hun. Der kommer ofte forslag fra andre trafikledere eller lokomotivførere. Nogle gange er der tid til at vende forslagene, andre gang skal der bare tages hurtige beslutninger.
”Man skal trives med, at der kan være travlt i perioder, og du skal både kunne være dig selv og arbejde tæt sammen med andre. Vi er mange i Lokaltog, men vi er tætte og kender stort set alle hinanden. Og det er rart, at vi kan være uformelle, men vi ved også, hvornår det er alvor, og vi skal kommunikere professionelt. Så slår vi over i radiosprog med faste termer og vendinger. Det ligger helt på rygraden at nævne tal enkeltvis for eksempel. Det handler både om høj sikkerhed og at undgå fejl.”
Ann-Sophie Starup
Trafikleder
Ann-Sophie oplever at trafikafdelingen og de øvrige faggrupper er vigtige og bliver hørt af ledelsen: ”Vi møder direktørerne på gangene. De lytter til ens forslag og ønsker. Man føler, at man er vigtig for firmaet. Det er vi også. Vi sørger for at folk kommer på arbejde eller besøger deres famile. Og hvis der mangler en brik, så kan vi ikke køre. Vi er fælles om at få det til at lykkes.”
Ann-Sophie fremhæver, at de forskellige faggrupper er gode til at ringe til hinanden. Det kan eksempelvis være for at informere om, at der er mange passagerer, eller at vejret giver udfordringer. Det er også rart for lokomotivførerne, at de får information om, hvorfor de skal vente på signal. De sætter som resten af Lokaltog stor ære i at køre til tiden. Og hvis vi ikke gør det, så kan de informere passagerne om, hvorfor vi holder stille - og hvornår vi forventer at køre.
I det hele taget er Ann-Sophie godt tilfreds med jobbet, hendes kolleger og de muligheder i fritiden, som vagtplanerne giver hende: ”Jeg er en af de nyere trafikledere i Lokaltog, og jeg føler mig godt taget imod af mine kolleger, der har mange års erfaringer med de enkelte strækninger. Og sådan som vagterne ligger, så oplever jeg stor frihed i mit liv.”
Se, om vi søger en trafikleder - eller læs, hvordan du kan sende os en uopfordret ansøgning.